Походження піци

Походження піци

Піца має тисячолітню історію, досі невідомо, хто ж перший придумав цю страву. Історики досі сперечаються про те, хто міг би стати творцем піци, однак, до єдиної думки так ніхто і не прийшов. Зараз піцу прийнято вважати італійським блюдом.

ІСТОРІЯ ПОХОДЖЕННЯ ПІЦИ В ІНШИХ КРАЇНАХ

Старовинні люди навчився випікати коржі. Для цього використовувалися вугілля і камінь, на якому випікають коржик. Все середземні народи користувалися цим рецептом, а потім стало застосовуватися оливкова олія. Потім коржик посипалася зеленню і сезонними овочами. Ця ж коржик виконувала функцію тарілки, що дозволило їй стати універсальним блюдом в походах і роботах в поле.

Офіційним прототипом піци вважають коржі, які виготовлялися в Давньому Єгипті. Близько 6 тисяч років тому були придумані дріжджі, і кисле тісто стало використовуватися у випічці цих коржів. Існують згадки істориків про те, вже в 5 столітті воїни готували коржі з тіста, фініків і сиру на своїх щитах. Таким же способом користувалися легендарні етруски. Потім, за деякими даними, цей рецепт був запозичений в Стародавній Греції, а звідти потрапив в Рим, де і починається офіційна історія цієї страви.

Саме в Стародавній Греції була приготовлена ​​піца, максимально нагадує сучасний її вигляд. На сире тісто греки викладали сир, зелень, цибулю та інші овочі, після чого поливали оливковою олією і випікали в вогненних печах. Це страва отримало назву «plakuntos» і зустрічалося навіть в літописах Платона. Він згадував, що коржик була присутня на пишному бенкеті.

Якийсь час вважалося, що піца - це їжа для плебеїв. Обумовлювалося це тим, що піцу було дуже зручно вживати перед роботою в полях, вона тамувала голод, дозволяла набратися сил і не вимагала багато часу на приготування. В такому рецепті використовувалися практично всі доступні продукти - від овочів до в'яленого м'яса. Але, пізніше, з джерел історії стало відомо, що блюдо користувалося великою популярністю і серед знаті. У них піца мала дещо відрізняється рецепт, проте суть залишалася тієї ж - коржик з сиром, томатами, іншими овочами і оливковою олією. Сільська піца в Італії називалася «фокаччо».

У Стародавніх Римлян блюдо вже мала іншу назву - «placenta». Вони ускладнили рецепт, стали додавати в тісто лаврове листя і мед. Катон Старший згадував про паляницю з травами і медом, змащеній медом в своєму трактаті «Про Землеробстві». Однак, існує інша версія появи піци в Стародавньому Римі. Вважається, що її привезли римські легіонери після повернення з Палестини і називали «picea».

Цю теорію підтверджують залишки кулінарної книги під назвою «De Re Coquinaria», яка була знайдена в зруйнованій Помпеї. Автором книги є Марк Гавий Апиций, який жив за часів раннього християнства. У цій книжці було написано, що на тісто потрібно помістити горіхи, сир, шматочки курячого м'яса, м'яту, перець, часник і оливкове масло, після чого запекти і подавати до столу, охолодивши в снігу.